Kindertandheelkunde

Vanaf de 2e verjaardag is het verstandig om uw kind voor de halfjaarlijkse controle te laten komen. Hierdoor kan uw kind spelende wijs kennis maken met de tandarts. Bovendien kunnen wij u tips en adviezen geven wat betreft het poetsen en voeding. Jong geleerd is oud gedaan. Tot de 18e verjaardag worden alle behandelingen bij kinderen vergoed door uw zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. Met uitzondering van orthodontische behandelingen (beugels) en het maken van een kaakoverzichtsfoto.

Sealen

Rond de 6e verjaardag komen de 1e grote mensen kiezen door. Een preventief middel om de kans op gaatjes (cariës) in deze grote mensen kiezen te verkleinen is door het dichtlakken van de kauwgroeven bovenop de kies. Dit worden sealents genoemd.

Fluoride

Op indicatie kunnen wij uw kind fluoride geven om de nieuwe grote mensen tanden en kiezen sterker te laten worden (remineraliseren). Deze behandeling gebeurt bij de halfjaarlijkse controle.

Poetsen

Vanaf het moment dat de eerste tand doorbreekt bij uw kind mag u gaan poetsen. Tot de 2e verjaardag is 1 maal daags poetsen voldoende. Vanaf de 2e verjaardag is het verstandig om 2 maal daags te poetsen. Tot en met gemiddeld de 10e verjaardag is het verstandig om na te poetsen bij uw kind omdat de fijne motoriek nog onvoldoende ontwikkeld is om goed te kunnen poetsen.

Fluoride basis advies:

0-1 jaar 1 x p.d. poetsen met fluoride peutertandpasta
2, 3 en 4 jaar 2 x p.d. poetsen met fluoride peutertandpasta
5 jaar en ouder 2 x p.d. poetsen met fluoride junior- of volwassen tandpasta